Het is 1989, hiphop wordt geregeerd door kritische kanonnen uit de innercity als Run DMC, Public Enemy, KRS-ONE, LL Cool J en N.W.A. Rappers laten in hun rhymes geen moment onbenut om te vertellen hoe badass ze wel niet zijn, hoe moeilijk het voor ze was om zich te ontworstelen aan een door drugs en wapens gedomineerde getto en zodra ze genoeg geld hebben om een dikke gouden ketting om hun nek te hangen, laten ze dat niet na.

En daar is ineens 3 Feet High & Rising, het debuutalbum van drie frisse jochies uit Long Island (NY), waarop ze vol overgave vertellen over Meneer Krokodil, molshopen in het gazon en wie allemaal roos heeft. Een Casio RZ-1 drummachine, de Eventide Harmonizer en 13.000 dollar. Dat hebben Kelvin Mercer (Posdenuos), David Jolicoeur (Trugoy the Dove) en Vincent Mason (Maseo) tot hun beschikking wanneer ze in 1988 samen met producer Paul Houston (Prince Paul) - lid van rapformatie Stetsasonic - voor het label Tommy Boy de studio in duiken.

Inmiddels zijn we drie decennia verder en heeft de hiphopformatie met And The Anonymous Nobody hun negende studioplaat afgeleverd. Deze keer besloten ze om het publiek hulp te vragen. Om de financiële middelen voor de plaat bij elkaar te krijgen, zetten ze een crowdfunding-actie op. Via Kickstarter haalden ze binnen tien uur het doel en uiteindelijk meer dan het viervoudige bij elkaar dan wat ze beoogden te verzamelen. En wat een plaat is dat geworden zeg!

Deze week zit je gebakken bij NPO Soul & Jazz, want wij geven het nieuwe album namelijk weg! Door snel naar onze Facebookpagina te gaan, deze te liken en jouw favoriete De La Soul-lyrics te delen, maak je direct kans.